Siirry suoraan sisältöön

Lainan hakeminen

Lainan hakeminen pankista tai rahoituslaitoksesta

Lainaa voi hakea pankista tai muusta rahoituslaitoksesta, mutta muutamia asioita on kuitenkin huomioitava ennen kuin tekee päätöksen hakuprosessin aloittamisesta. Oma taloudellinen tilanne on selvitettävä eli millainen on tulotaso ja miten paljon on säännöllisiä menoja. Näitä ei pidä arvioida missään vaiheessa alakanttiin, koska se voi kostautua. Kun tiedossa on käteen jäävä osuus, on arvioitava, millaista kuukausierää voi lainasta maksaa ja millainen laina on kaikkein järkevin. Joskus on myös viisasta tehdä lainojen yhdistäminen, jolloin useamman lainan sijasta jää maksettavaksi vain yhden kulut. Tällöin on hyvä myös selvittää, onko riskiä jäädä työttömäksi tai tulla jotakin muuta yllättävää. Jos näyttää siltä, että lainan voi ottaa, on lainatarjoukset käytävä läpi hyvin tarkkaan.

Lainan hakeminen onnistuu silloin, jos sinulla osoitetiedot kunnossa, riittävästi ikää sekä verkkopankkitunnukset. Maksuhäiriömerkintä vaatii yleensä, että lainan takaus on hoidettava tavalla tai toisella. Jonkinlainen vakuus on löydyttävä, mikä saattaa toisinaan muodostua jopa ongelmaksi.

Lainan hakeminen

Mikä on lainan takaus

Lainan takaus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että toinen henkilö eli lainan takaaja takaa sinun lainasi henkilökohtaisella omaisuudellaan. Hän sitoutuu maksamaan sinun lainasi, jos sinä itse et pysty sitä maksamaan sovitulla tavalla. Velkoja arvioi lainan erääntymisen jälkeen, mikä on velallisen kyky maksaa lainaa.

Jos lainanottajalla ei ole maksukykyä, lainanantaja voi periä saatavat takaajalta. Lainan takaajaksi lähteminen on siis harkittava tarkkaan. Takaajia voi myös olla useampia, mutta velkoja voi päättää keneltä hän velkaa perii sen sijaan, että hän perisi sitä kaikilta takaajilta. Joten yksi takaaja voi joutua pahimmassa tapauksessa maksamaan koko velan pois. Tästä syystä takaajan on tiedettävä tarkkaan, mihin hän ryhtyy.

Lainan hakeminen

Lainan saamisen tärkeimmät edellytykset

Pankin tai rahoituslaitoksen näkövinkkelistä on muutamia asioita, jotka on oltava kunnossa silloin, kun hakee lainaa. Takaisinmaksukyky on yksi tärkeimmistä asioista eli sinulla pitää olla säännölliset sekä riittävän isot tulot hakemaasi lainaan. Toinen on taloudellinen tilanne eli se, onko sinulla muita lainoja, paljonko on säästöjä tai muuta omaisuutta. Maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat negatiivisesti lainan saantiin ja yleensä silloin sitä ei edes saa.

Yksi onnistumisen edellytys on se, että luotot ja lainat on aina vertailtava tarkkaan ennen varsinaisen päätöksen tekemistä. Koskaan ei myöskään kannata pyytää tarjousta pelkästään yhdeltä tarjoajalta. Myös kaikki asiakirjat, kuten sopimukset, on luettava huolellisesti läpi ja katsottavat tarkasti, että mitään ylimääräisiä kuluja ei tule mainittujen lisäksi. Kustannuksia on useita erilaisia, mutta kaikki on huomioitava vertailussa. Hinnoissa voi olla suuriakin eroja.

Lainan hakeminen kilpailuttamalla

Monet yritykset tarjoavat palvelua, jossa lainan hakeminen tapahtuu kilpailuttamalla. Lainavertailun teettäminen ei vielä ole sitoutumista itse lainan ottamiseen. Tyypillisesti tarjolla on vakuudettomat lainat, autolainat sekä lainojen yhdistäminen. Näiden tarjousten erot on käytävä huolellisesti läpi eikä vain hyväksyä sitä lainaa, missä näyttäisi olevan alin korko. Todellinen vuosikorko on se, mitä on katsottava tarkemmin. Lainaa onkin tämän jälkeen helpompi hakea, kun tietää tarkalleen kaikki kulut ilman piilokustannuksia. Rahapalvelu antaa myös parhaimmat vinkit, mitä niissä on huomioitava.

Lainojen yhdistäminen kannattaa tehdä silloin, jos on kertynyt useampi laina ja kaikissa lainoissa on erinäinen määrä erilaisia kuluja. Tulee huomattavasti halvemmaksi maksaa vain yhtä kuin useampaa. Useampaa lainaa maksaessa saattaa myös kuukausierä kokonaisuutena nousta melko suureksi. Lainojen uudelleenjärjestelyä eli yhdistämistä on hyvä harkita tarkkaan ja todella laskea se, saako siitä riittävästi hyötyä. Useimmiten hyötyä tulee paljonkin. Yksi mahdollisuus on käydä olemassa olevat lainat läpi ja perehtyä tarkemmin, onko järkevää siirtää kaikki lainat näistä yhteen rahoituslaitokseen.